Сіль кухонна – невід’ємна частина побуту

Жодне господарство не обходиться без такого простого продукту як кам’яна сіль. Сіль використовується у найрізноманітніших сферах: приготування їжі, у догляді за тваринами, в технічних та житлово-комунальній галузях та має безліч інших застосувань. Поговоримо про кухонну сіль.

Основною складовою кухонної солі є хлорид натрію, проте вона ще містить домішки – солі кальцію, калію та магнію, які надають продукту певних властивостей: жорсткості, гігроскопічності, гіркуватого присмаку. Чим менше домішок має кухонна сіль, тим вищою вважається її якість.

За призначенням сіль буває кухонна (50 %), технічна (40 %) і кормова (10 %). Якісна сіль зазвичай не має запаху (виняток – йодована сіль). Не допускається присутність сторонніх домішок, які не пов’язані зі способом видобутку солі. За якістю розрізняються такі ґатунки: екстра, вищий, перший і другий. Сіль екстра і сіль вищого гатунку має білий колір, перший і другий сорти можуть мати сіруватий, жовтуватий, блакитний і рожевуватий відтінки. Сіруватого кольору кам’яній солі можуть надавати домішки тальку і глини, жовтуватого та рожевого – домішки заліза. За розміром зерен кухонна сіль поділяється на 0, 1, 2, 3.

Особливе значення для населення України, більше половини якого страждає від дефіциту йоду, має йодована сіль. Йодування солі здійснюють шляхом додавання до неї йодату калію. За сучасними нормами має припадати 40 часточок калію йодиду на мільйон часточок натрію хлориду. Таким чином, досягається харчова, а не фармацевтична кількість йоду, що дозволяє вживати йодовану сіль без попереднього призначення лікаря. Проте ця кількість є цілком достатньою для заміщення природного йододефіциту. Окрім того, покупка і використання йодованої солі є найдешевшим і найлегшим способом лікування ендемічного зобу. Йодування солі дозволяє запобігти таким небезпечним наслідкам дефіциту йоду, як зниження розумових здібностей та погіршення репродуктивного здоров’я. Окрім того, позитивний терапевтичний вплив йодованої солі спостерігається для пацієнтів, що страждають ендемічним зобом, гіпотиреозом, хронічною втомою, апатією і депресією, погіршенням пам’яті. Проте свої лікувальні властивості йодована сіль зберігає лише до півроку, а далі стає аналогічною звичайній кам’яній солі.

Сіль харчова оптом в наявності на сайті компанії “Гал-Експоторг”. Тут представлена йодована і нейодована артемівська сіль, доступна для покупок як мішками на розсип, так і мішками з уже розфасованими пакетами. Продукція пройшла сертифікацію і відповідає стандартам, встановленим законодавством України. Така сіль закупляється багатьма великими підприємствами у Західній Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Меню

Меню